Mate šolje
1.000 rsd
Ka’aigua ili Mate
Prenosivlji termos šolja od nerđajućeg čelika – Solja od 250ml za Yerba Mate
Guacamayo mate je vaš način da doživite iskustvo Guarani kulture. Mate šolja od nerđajućeg čelika je savršena šolja za ispijanje Yerba Mate, napravljena po tradicionalnoj tikvici će vam pružiti mogucnost da iskusite način ispijanja ovog čaja, u njoj idu 30 do 50g čaja u zaviznosti vašeg izbora. Ovaj termos može da podnese temperature do 100 stepeni što je sasvim dovoljna temperatura za kuvanje čaja, zapamtite da Yerba Mate se kuva izmedju 60-80 stepeni da bi se iskoristio pun potencijal ovog čaja. Sa njim dobijate bombilja slamčicu (filter slamčica) koja vam omugaćava da isfiltrirate i ispijete čaj bez unošenja komadića čaja već samo ono najbolje što on pruža.
Istorija Mate-a
Izraz „mate“ dolazi od reči kečua „mati“, što znači tikva, jer se posuda za ovo piće obično pravi od tikve. Pije se kroz slamčicu nazvanu „tacuari“(Takuari), na kojoj je seme koje služi kao filter danas se taj filter pravi od Metala ili Alpake. Mate je postao poznat kao „paragvajski čaj“ ili „zeleno zlato“ zbog velike vrednosti koju je imao, naročito u vreme vicekraljeva. Infuzija iz biljke Ilex paraguariensis poznata je kao „mate“. Gvarani, koji su prvi počeli piti ovu infuziju, nazvali su je ka’ay, što znači „voda sa yerba mate“. Posuda za mate bila je poznata kao ka’aigua, što znači „kontejner za yerba mate vodu“. Ovaj naziv se zasniva na jezičkom uticaju Carstva Inka, čiji je jezik bio kečua. U Inkovom carstvu, reč „mati“ označavala je plod biljke Lagenaria, od koje se pravljene posude. Lagenaria Vulgaris i Sicearia su najpoznatije vrste, a plodovi su korišćeni za transport vode, povrća i za pripremu mate-a. U Inkovim narodima, mate je imao različite oblike, a manji su nazivali „puru“, a veći „purungu“. Ovi termini prošireni su kroz društvo Guarani i vicekraljevstvo.